Tanden bleken na beugel

tanden-blekenAl een tijdje denk ik er aan om mijn tanden te laten bleken wanneer mijn beugel er uit is; het lijkt mij de ‘finishing touch’. Tijdens de fotoshoot van het Flair-artikel sprak ik daarover met Liz, die ook meedeed met het artikel en na mij werd gefotografeerd. Zij vertelde me dat ze dat ook wilde, maar dat je je tanden bleken beter pas zes maanden na het verwijderen van je beugel kunt doen, omdat je tanden nogal wat te verduren hebben gehad. Echter zijn er genoeg klinieken te vinden die het wel meteen willen doen. Daar kon je beter maar mee oppassen vertelde ze.

Vorige week had ik mijn halfjaarlijkse afspraak bij de tandarts (geen gaatjes en ik had alles goed schoongehouden gelukkig!) en ik vroeg naar zijn advies. Mijn tandarts komt uit Duitsland en daar is de opleiding voor tandarts kennelijk uitgebreider dan in Nederland. Ik vind dat hij ook altijd goed advies geeft en de situatie van verschillende kanten bekijkt. Op mijn vraag of het aan te raden was, zei hij meteen ‘nee’.

Waarom niet je tanden bleken?

Ik wilde natuurlijk de lange versie horen, waarom niet? Hij gaf verschillende argumenten:

 • Het is niet goed voor je glazuur. Op zich logisch, want des te geler je tanden, des te sterker het glazuur. Ik denk dat ik dankzij mijn sterke glazuur nog nooit gaatjes heb gehad, en ik vind het belangrijk om geen gaatjes te hebben (want ik ben als de dood voor die boor en vullingen!);
 • Je moet steeds opnieuw: het gaat steeds weer terug naar de oorspronkelijke kleur. Om de gewenste kleur te behouden zul je steeds vaker moeten bleken;
 • De techniek van tanden bleken bestaat pas zo’n 15 jaar. We weten niet hoe het op de lange termijn gaat uitpakken.

Daarnaast stuurde mijn moeder nog een artikel door via Nu.nl: Tandenkliniek waarschuwt voor bleachorexia. Daarin wordt inderdaad geschreven dat mensen hun tanden steeds vaker laten bleken en daarmee schade aanbrengen aan hun glazuur.

Mijn mening over tanden bleken

Natuurlijk snap ik wel dat niet iedereen obsessief zijn tanden bleekt, maar nu ik zoveel tijd en geld in m’n tanden heb gestoken heb ik liever dat ze gelig zijn in plaats van dat het glazuur aangetast wordt. Het is ook niet zo dat mijn tanden zo enorm geel zijn- het valt alleen op omdat ik nou eenmaal veel naar mijn tanden kijk. Ik vond wel een blog-artikel van iemand die het proces stap-voor-stap uitlegt, mocht je daar interesse in hebben: Tanden bleken bij White Shine. Toevallig bij de kliniek in Hilversum waar ik bijna dagelijks langskom met de bus ;) De schrijfster zegt ook dat de laatste sessie bij haar pijn deed omdat ze gevoelige tanden heeft. Mijn tanden zijn altijd al heel gevoelig, dus nog een reden voor mij om er van af te zien.

Ik denk dat veel beugeldragers nadenken over tanden bleken. Dus zit je in dezelfde situatie, laat dan hieronder jouw mening achter over het bleken van je tanden! Ik ben ook benieuwd naar ervaringen van mensen die hun tanden al hebben laten bleken.

Beugelupdate

En tot slot nog even een update tussendoor: gisteren ben ik weer langs de orthodontist geweest. Helaas was ik 3 uur reistijd kwijt aan reistijd voor een afspraak van 10 minuten… Maar in ieder geval: ik heb gehapt (dit keer smaakte het naar frambozen!) zodat het staaldraadje voor achter mijn bovenste tanden gemaakt kan worden. Ik heb gelukkig ook schoon elastiek gekregen dus alles ziet er weer fris uit voor de kerstdagen :)

3 thoughts on “Tanden bleken na beugel

 1. Hoi,
  Ik heb nu 4 dagen een slotjesbeugel. Ik moet hem twee jaar dragen,maar heel misschien kom ik er eerder vanaf. Sinds ik mijn beugel heb denk ik wel: Na twee jaar,als ik van me beugel af ben, zou het dan niet super zijn om witte tanden én een recht gebit te hebben? Sommige vrienden van mij hebben hun tanden laten bleken,en het ziet er mooi uit (zeker de ex-beugel patiënten).

  Je tanden twee jaar ongeveer later geler dan voor de hele behandeling, je tanden worden (nog) gevoeliger,tandvleesproblemen,kleine kans maar de wortels van je tanden kunnen oplossen,zeer gevaarlijk om te bleken bij zwangerschap. Persoonlijk heb ik mijn erge twijfels over tandenbleek,ik geloof niet dat het gezond is (maar dat is persoonlijk).

  Als je toch je tanden wilt laten bleken,doe dat NIET bij The White Smile Company. Daar zijn erge klachten over.

  1. Hi Eva,
   Succes met je beugel, ik hoop dat het al een beetje went nu :)

   De problemen die je opnoemt kwam ik ook tegen, en daarom heb ik besloten om het maar niet te doen. Ook omdat je tanden kennelijk na de behandeling geler worden dan van tevoren (of dat echt waar is of het alleen voor je gevoel is, weet ik niet) leek het mij niet zo’n goede zet. Ook omdat ik nu niet het idee heb dat mijn tanden ‘geel’ zijn en ik het niet noodzakelijk vind.

   Ik kan online trouwens niet echt vinden waarom The White Smile Company niet aan te raden is? Ik vond wel dit: http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/tanden-bleken-niet-geheel-zonder-risicos/speel/1/

 2. Hee Karin, geen idee of je na al die jaren nog de comments op je blog leest, maar heb je wel eens van oil pulling gehoord? Ik doe dat sinds een poosje, gewoon met biologische kokosolie (nouja, eigenlijk hard vet, maar ik doe ’t een halve minuut in de magnetron) en vind het een fijne manier om je gebit gezond te helpen houden én de kleur ervan te verbeteren! Het schijnt ook met andere oliën te kunnen. Ik doe ’t elke morgen (tijdens het douchen), en daarna tanden poetsen.
  Ik heb zelf sinds een half jaar ook een slotjes beugel (en sinds 2 maanden ook onderkaak) dus ben extra bezig met m’n tanden en mondverzorging :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top